E-invoicing verplicht vanaf 2026?

Verplichte elektronische facturatie vanaf 2026?

Wat is een E-invoice?

Een E-invoice is een digitale factuur opgemaakt in een gestructureerd formaat dat makkelijk door computerprogramma’s kan worden uitgelezen en automatisch kan worden geïmporteerd. Een factuur in PDF voldoet hier dan niet langer aan.

Voor wie zal dit verplicht worden?

Op 23 september 2023 heeft de Minister van Financiën Vincent Van Peteghem een akkoord over de verplichte invoer van digitale facturatie bereikt met ingang vanaf 1 januari 2026. Op dit moment is deze verplichting er al voor alle facturen die worden verstuurd naar overheidsinstanties. Vanaf 1 januari 2026 zal er een algemene verplichting zijn voor alle facturen tussen ondernemingen. De eerder bekend gemaakte gefaseerde invoering is hiermee dan ook teniet gedaan.

Nu al overstappen naar E-invoicing, is dat verstandig of niet?

E-invoicing is in 2024 verplicht in België voor alle facturen naar overheidsinstanties en op 1 januari 2026 ook voor alle B2B facturen. Tot die tijd kun je als ondernemer nog kiezen hoe je jouw facturen opmaakt, verzendt en ontvangt. Via PDF, of nog op papier en per post bijvoorbeeld.

Overschakelen vóór 2026 is een slimme strategische zet. Ook nu al zijn er als ondernemer veel voordelen aan E-invoicing verbonden. Denk aan een geautomatiseerde boekhouding, tijdwinst en minder kans op fouten.

Daarin kunnen wij u natuurlijk verder in begeleiden met behulp van de boekhoudkundige systemen waarmee u nu al werkt.

Disclaimer
Bij onze adviezen baseren wij ons op de huidige wetgeving, interpretaties en rechtsleer. Dit verhindert niet dat de administratie deze kan betwisten of dat bestaande interpretaties kunnen wijzigen.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *